Inneholder REKLAME for BAKEHUSET
Jeg fullammet Filippa og Sokrates til de var syv måneder. Milano ble derimot introdusert for mat tidligere. Som med alt annet egentlig. Med ham skjer alt litt før.
Ikke så rart sånn sett. Han har nemlig vært voldsomt fasinert av sine to eldre søsken nesten fra starten. Han begynte å åle seg fremover litt før han ble fem måneder, og jeg er sikker på at det var for å komme nærmere Sokrates og Playmoen som han ofte sitter og holder på med på gulvet i stua.
Nå er mannen over alt. Ligger ALDRI i ro, og vil helst bli i inkludert i alle ting han får med seg at vi andre gjør. Å spise med Milano på fanget har vært umulig lenge. Han har kjempet innbitt for å få smake, og for ca. seks uker siden begynte vi så smått å gi han viljen sin.
Noen brødsmuler fra frokosten, litt potet fra middagen og litt most frukt når de to eldste spiser kvelds.
Men nå holder det ikke med et par biter lenger. Nå spiser han. Som regel samtidig som oss, og selvsagt i tillegg til amming. Likevel føler jeg at jeg ammer ham akkurat like mye som før, selv om han nå altså inntar tre måltider om dagen.
Til frokost spiser han faktisk en hel skive med leverpostei. Delt i små terninger og uten skorpe. Til middag moser vi ulike grønnsaker, og før leggetid blir det grøt. Frukt får han litt her og litt der. Ellers får han smaksprøver av det meste, men vi unngår mat med mye salt.
Kunstig søtning, honning, meieriprodukter, ris (rismelk og riskaker) og grønnsaker med høyt innhold av nitrat holder vi oss helt unna. Og nå har jeg nettopp også fått vite at man skal være forsiktig med rosiner. Det viste jeg ikke, men visstnok inneholder rosiner en muggsoppgift som kan gi negative langtidsvirkninger om man får i seg for mye. Hadde dere fått med dere det?
Men tilbake til brødskiva. Som forresten er anbefalt av helsemyndighetene, og anses som en av de beste kildene til fiber for både store og små. Jeg har nemlig lært noe nytt angående brødmat til små barn.
Visste dere at det anbefales at brødmat til barn ligger på mellom 50 til 60 % på grovhetsskalaen? Det gjorde ikke jeg.
For grovt brød med for høyt innhold av kostfiber, gjør små barn mette før de har fått i seg alle næringsstoffene de trenger. Dersom kosten inneholder alt for mye kostfiber så kan dette med andre ord resultere i at barnet ikke får i seg tilstrekkelig energi. Barn under 4 år kan også ha begrenset evne til å tolerere for mye fiber. Noen barn reagerer med løs avføring, mens andre kan få det motsatte.
Nå finnes det mange brødtyper som passer beskrivelsen. Blant annet Julius favorittbrød fra Bakehuset som har en grovhetsprosent på 55 %. Det er mykt, smakfult og lett å skjære. Alle ungene liker det og skorpene jeg skjærer av blir gode brødkrutonger.
Jeg lagrer dem i en pose i brødboksen og slenger dem i ovnen med salt, olivenolje og basilikum når jeg har nok til et stekebrett.
Det er forresten kun skorpe på toppen og bunnen av skiven, ikke på sidene, ettersom det er et sammenbakt brød. Det vil si at det er bakt uten form, men inntil flere brød.
Og når vi er ferdige er både Milano og jeg fulle av leverpostei 😉

Dere mammaer med småunger. Har dere tips, triks eller erfaring med mat dere vil dele?
Jørgine
Avokado og banan kjørt i en blender. Metter lenge og mildere på magen enn f.eks grøt. Her elska Mini avokadobanan blandinga 🙂
Abc mos er godt! 1 banan, 1/2 advokado og kokosmelk etter ønsket konsistens 🙂 Det ble kveldsmat her i stedet for grøt. Følte han ble bedre og lengre mett og ikke så «hard» i magen 🙂 Går i grøt til lunsj nå, i bhg.
Veldig fint med så nyttig informasjon! Jeg visste ikke at man skulle være obs på rosiner til små barn :0 Jeg har ei datter på 1,5 år og hun elsker å spise havrefras med melk. Spesielt siden hun kan spise selv med skje (eller hendene da, for den skjea er som regel tom innen den har kommet frem til munnen <3). Og et lite tips, som ikke har noe med mat å gjøre, "Timmy Time" på Netflix er veldig gøy! For de minste altså 😀
Da mine to gutter var 6 mnd startet vi med banan- og avocadomos. 1 stor avocado og 4 modne bananer moses med stavmikser. Fryser ned i porsjonsbegre og tar opp ved behov. Eldstemann blir nå 7 år, og det er fremdeles en lunsjfavoritt! Anbefales 😊
Hei! Jeg studerer veterinærmedisin og har lært en del om allergi og hypersensitivitet. Det viser seg faktisk att tidlig eksponering for en god variasjon av matvarer øker toleransen for disse også senere i livet. Dersfor vil jeg gi en liten stjerne i boka for kombinasjon av matvarer og morsmelk tidlig i livet. Etterhvert også fint å inkorporere matvarer som en del normenn har nedsatt toleranse for, som f.eks melk. Da selvfølgelig ikke mye, men litt melk i systemet gjør immunceller tolerante ovenfor stoffene og det er mindre sannsynlig for sterke reaksjoner senere 😊
Dette er et veldig godt råd som jeg bevisst benyttet til min datter. Hun fikk smake på alt mulig (bortsett fra honning) helt fra fødsel, og nå et år senere tåler hun alt og spiser alt vi gir henne. Tilvenning med små porsjoner og mye variert har jeg troen på:)
Takk for supernyttig informasjon angående grovt brød! Har to jenter, ei på snart 2,5 og ei på 8 mnd. Når jeg er i butikken for å kjøpe brød velger jeg alltid et av de groveste brødene de har fordi jeg tenker at det er det beste for dem.
Neste gang blir det Juliusbrød 😊
Polarbrød med prim 😊
Min datter på 7 mnd får grøt morgen og kveld. Får også diverse frukt. Som oftest most banan og avocado. Samt diverse fruktmos som pære, eple, mango , sviskemos. Hender hun får diverse fruktsmoothier kjøpt på butikken fra 6 mnd alder. Til middag moser vi diverse grønnsaker. Som oftest potet, søtpotet, gullerot og squash. Vi har også begynt nylig å introdusere ho for brød med kyllingpostei, smør eller kremost. Hun er ikke særlig glad i det foreløpig. Spytter det som oftest ut med en del grimaser. Hun elsker grøt og frukt!
Kan du ikke legge ut noen bilder fra da de største barna var små? Og sammenligne søskenlikhet 😊
Jo det kan jeg 🙂
Bananlapper. Løser seg fint opp og smaker godt. 1 banan, 1 egg og litt havregryn. Mos det med en gaffel og stek som små lapper😊
Har ei jente på 10 mnd og vi har valgt å tilbringe pappapermen i Colombia. Her ble kreativiteten satt på prøve når det kommer til mat. Mye av barnematen her nede er tilsatt mye sukker. Jenta mi elsker grøt så dette får hun morgen og kveld (norsk og colombiansk grøt). Bananpannekaker er veldig populært, avokado/banan og MME. Leverpostei (tatt med fra Norge) har fungert dårlig… Egg funker også dårlig.. Ellers får hun smake på ALT. Grønnsakssuppene og Frijoles er får hun innimellom og jeg håper og tror det ikke blir for mye salt🤪 Frukt her nede er himmelsk og ferskpressa juicer er super poppis☺️
Angående grovhetsskala på brød visste jeg ikke. Jeg har en datter på 9 mnd som har fått groveste brødet fra rundt 6-7 mnd alder og aldri reagert. Pålegg varierer mellom most banan, leverpostei, most avokado og peanøttsmør foreløpig. Hun får også havregrøt eller hirsegrøt med en eller annen fruktmos, 1 teskje smør og eggeplomme, og oftest samme som vi spiser til middag mer most bare. Vi salter da ikke maten og spiser også mest vegetar eller fisk. Hun sluker alt jeg lager, men de får gangene jeg har prøvd ferdigmiddag fra butikk vil hun ikke ha, og det skjønner jeg siden det er smakløst og ganske ekkelt kontra hva hun er vant med hehe. Gøy med slike mammaposter! 🙂
Her var eggerøre tidlig veldig populært ☺️ Var stas med mat minsten kan spise selv med hendene
Jeg gleder meg så utrolig mye til vi kan introdusere mat til lillemor! Hin er foreløpig for liten men jeg har fått masse fine og smarte yips fra kommentarfeltet her 😁
Jeg oppdaget en ny favoritt i fjor, da tredjemann(jente😁) begynte med fast føde: Pastinakk! Pære -og pastinakkmos, og også sammen med spaghetti, tomater og kjøtt som middagsmos. Anbefales😊
Jeg lagde hjemmelaget leverpostei da min begynte med brødskiver, og det var overraskende lett å lage + smakfullt! Så frøs jeg det ned i små porsjoner. https://margitvea.no/blogg/mild-og-populr-leverpostei-pa-20/
Har Milano fått tenner? Har ei på 6mnd som fremdeles er tannløs, men som har spist som en helt i 2mnd allerede. Har vært litt usikker på om hun klarer å få i seg brødskivebiter enda 🤔
Her går det i grøt kokt på havremel som har stått i vann en stund, gjerne med litt most banan, puré kokt på dadler, aprikos eller lignende (holder seg lenge i kjøleskapet), evt rester av smoothieposer fra Kiwi (billigst, best konsistens og best smak etter vår mening) som er geniale når man skal ha med litt snacks på trening. Her er det ikke alltid like enkelt å amme når det skjer ting rundt 🙄. Storfavoritten, som er kjempeenkel å lage fryseklare porsjoner av, er søtpotet, gulrot og potet kokt møre på kraft. Vi bruker ofte kylling eller hønsekraft (ikke buljong…). Det går ned på høykant!
Elsker også å få sutte på større biter av frukt og grønt, selv om hun ikke får i seg så mye. Eple, paprika, agurk, sitrusfrukter (elsker grapefrukt og lime 😂). Og ja, det ammes like ofte her og, foruten i situasjoner hvor det skjer mye spennende. Nå har hun plutselig oppgradert antall nattmåltider også…
Milano har ikke fått tenner enda. Heldigvis 😉 Stakkers puppene mine når de kommer.
Vi deler opp skivene i små terninger og mater han. Følger med at han svelger unna før han får en ny bit <3
Og takk for fine fine tips til smårolling mat 🙂
Klem til deg og minsten!
Har en gutt på straks 9 mnd. Her går det i grøt, brødskive med banan, fruktsmoothie og middagsglass. Og såklart melk/vann inntil, han elsker vann! Hender også jeg lager banan pannekaker som består av 2 egg, 1 banan og 1 dl havregryn. Kjører dette sammen i en blender.
Hvor har du lest dette med hvor grovt brød babyer bør få? Prøvde å søke det opp på nettsidene til de norske helsemyndighetene, men jeg fant ikke noe sted der at babyer ikke bør ha for grovt brød. Eneste jeg fant var at det anbefales grovt brød og at brødet minst burde ha tre kakestykker på brødskalaen.
Hei 🙂
Norske helsemyndigheter anbefaler at vi alle spiser mer grovt og ekstra grovt brød, men når det kommer til små barn så har ikke dette vært omtalt med egne kostholdsanbefalinger. Dersom kosten inneholder alt for mye kostfiber så kan dette resultere i at barnet blir for fort mett og ikke får i seg tilstrekkelig energi. Barn under 4 år kan også ha begrenset evne til å tolerere for mye fiber. Noen barn reagerer med løs avføring, mens andre kan få det motsatte. På bakgrunn av dette anbefales ikke det at barn spiser ekstra grove brød de første leveårene, men holder seg til grove brød. Man må gjerne prøve seg frem litt, så ser man raskt hvordan eget barn reagerer <3
Her er link til artikkel om temaet fra Wenche Frølich: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-4.pdf , Artikkel om «Fullkorn, kostfiber og barn» side 16-20
Ang. rosiner er grenseverdien for barn på 1-2 år ca 270 gram i uka (ifølge FHI), så med mindre du lager rosinmos til minsten så er det nok ingenting å bekymre seg for. Det er ingen sikker påvist skadelighet, mer «føre var»-prinsipp 🙂 Lillemor på 9 mnd spiser rosiner med fingrene, og sier NAMNAMNAM, så søtt! 😛 Blir nok ikke mange gram per uke 🙂
Hei!
Har du noen kilder på dette? Sier ikke Helsedirektoratet at det anbefales brød med minst 50% på grovhetsskalaen, men jo grovere jo bedre..? 🙂
Hei 🙂
Norske helsemyndigheter anbefaler at vi alle spiser mer grovt og ekstra grovt brød, men når det kommer til små barn så har ikke dette vært omtalt med egne kostholdsanbefalinger. Dersom kosten inneholder alt for mye kostfiber så kan dette resultere i at barnet blir for fort mett og ikke får i seg tilstrekkelig energi. Barn under 4 år kan også ha begrenset evne til å tolerere for mye fiber. Noen barn reagerer med løs avføring, mens andre kan få det motsatte. På bakgrunn av dette anbefales ikke det at barn spiser ekstra grove brød de første leveårene, men holder seg til grove brød. Man må gjerne prøve seg frem litt, så ser man raskt hvordan eget barn reagerer <3
Her er link til artikkel om temaet fra Wenche Frølich: http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-4.pdf , Artikkel om «Fullkorn, kostfiber og barn» side 16-20
Ang grovhetsskala på brød: Kjøpebrød er usunt uansett da det inneholder store mengder hevemiddel og hvetemel. Tungfordøyelig og næringsfattig. Jeg bruker å lage surdeigsknekkebrød eller surdeigsbrød. Bløtlegging ned surdeig bryter ned fytinsyren og gjør at nøtter/frø/korn blir mer næringsrikt og lettere fordøyelig.
Har en jente på 4 år og hun har kun fått hjemmelaget mat med mindre vi har vært på restaurant.
Jeg brenner for barn og ernæring da jeg har lært at maten barnet får sine første leveår har betydning for helsa resten av livet, noe som understøttes av blant annet Stine og Veronika i barebrabarnemat (de har utdannelse innen ernæring) og Malin Bruset som har gitt ut boken sammen med sin svigerfar (lege) som heter «Barnematbibelen».
Startet med økologisk eggeplomme da hun var 6 mnd. Fra 7 mnd startet vi med babystyrt mat-tilvenning . Da satt hun og spiste selv og plukket opp biter av mørt kjøtt og grønnsaker. Det ga mye matglede å utforske matens farger og tekstur. I juni kommer lillebror og jeg er spent på hvilken mat han vil like når den tid kommer.
Har laget mye ulikt opp gjennom årene, alt fra bananlapper, søtpotetlapper (egg og søtpotet), is (laget av mango, sitron og kokosmelk), nøttekuler osv. Hjemmelaget gelé lager jeg ukentlig (mango, sitron og økologisk gelatin). Enkelt å lage og smaker nydelig. Selv om jeg lager mat fra bunnen, foretrekker jeg det som tar kort tid å lage 😊
Det med rosiner er noe å tenke på 🙂
Visste du at rosiner inneholder noe som heter svoveldioksid? Dette er noe som inneholder i all tørket frukt og bær, som ikke er økologiske. Svoveldioksid gir oss masse uønskede helseeffekter. Så små barn som liker tørket frukt, bør få økologiske rosiner. Svoveldioksid kan bla. gi små barn og astmatikere dårligere pust.
Bra poeng, Kari. Noe jeg er opptatt av er at alle måltider babyer får bør være optimale pga de har liten magesekk og blir fort mett, derfor viktig at det lille de får er optimalt næringsmessig