Jeg får ofte spørsmål om betydningen av ulike begreper innen trening.. og jeg skjønner at dere spør! Det er ikke lett å holde styr på alle de ulike treningsmetodene og alle ord knyttet til disse… så om du trenger en kjapp gjennomgang av begreper som dukker opp så… les punktene jeg har satt opp under♥
Repetisjoner er antall ganger du skal utføre en bestemt øvelsen uten pause.
Et sett er et gitt antall repetisjoner før du tar pause. Tar du flere repetisjoner, så en pause og gjør det samme på nytt, har du gjennomført to sett.
Supersett er en treningsmetode hvor man går rett fra en øvelse til en annen uten pause i mellom.
Trisett er nesten det samme som supersett, men her utfører man tre øvelser rett etter hverandre uten pause.
Gigantserier består av fire eller flere øvelser som trenes rett etter hverandre uten pause.
Helkroppsprogram brukes for å beskrive et treningsprogram hvor man trener hele kroppen i hver treningsøkt.
Splittprogram er et program hvor kroppens ulike deler trenes hver sine dager i løpet av uken. Du kan for eksempel ha bryst og skuldre mandag, bein og rumpe onsdag osv…
1 RM (repetisjon maksimum) er den tyngste belastningen man klarer å løfte en gang.
Baseøvelser brukes gjerne om store øvelser som går over flere ledd og involverer flere muskler og muskelgrupper. Typiske baseøvelser er for eksempel knebøy og markløft.
Isolasjonsøvelser involverer som regel få muskler/muskelgrupper og gir bevegelse i kun ett ledd. Leg extension og bicepscurl er eksempler på isolasjonsøvelser hvor bevegelsen skjer kun i kneleddet på førstnevnte og i albueleddet på sistnevnte.
Eksentrisk muskelarbeid er når muskelen utvikler kraft i det den blir strukket. Muskelens utspring og feste kommer lenger fra hverandre, og man må holde igjen for at det ikke skal gå for fort. I praksis forekommer derfor eksentrisk muskelarbeid når man har behov for å bremse ned en bevegelse. Den bremsende fasen er for eksempel når vi senker kroppen ned i en knebøy eller senker vektene i et markløft.
Konsentrisk muskelarbeid er når muskelen utvikler kraft og trekker seg sammen. Muskelens utspring og feste kommer nærmere hverandre. Løftefasen av en biceps curl er et eksempel på konsentrisk muskelarbeid.
Ved statisk eller isometrisk muskelarbeid utvikler muskelen kraft uten at lengden på muskelen forandrer seg. Det vil si at vi holder oss i samme posisjon, som i for eksempel en statisk knebøy hvor vi kun jobber med å opprettholde posisjonen over tid. En slags utholdenhetsøvelse altså.
Eksplosiv styrke er evnen til å kunne utvikle størst mulig kraft hurtig, som for eksempel i et spensthopp.
Utholdende styrke eller muskulær utholdenhet sier noe om evnen til å håndtere en belastning over lengre tid.
Med et supinert grep peker håndflatene mot deg.
Med et pronert grep så vil håndflatene peke bort fra deg.
Periodisering handler om og dele opp treningen i ulike perioder, med ulike mål og fokusområder. En kan variere alt fra treningsmengde til intensitet og hensikten er å optimalisere prestasjonsevne, unngå skader, og for idrettsutøvere innebærer dette ofte å sikre formtopping til viktige konkurranser.
Og om det skulle være flere begreper dere ikke helt skjønner dere på… er det bare å spørre ♥
Jørgine
Hei Jørgine! Jeg har fulgt deg lenge og ser egentlig på deg som et skikkelig forbilde (og så er du jo sunnmøring, så dette kommer fra en sunnmøring til en annen ;)). Må si jeg er imponert over deg! Men det er noe jeg har lurt på lenge.
Det virker som du trener ganske hardt og intensivt, gjerne hele kroppen hver dag (hvis jeg ikke tar helt feil). Har du noen hviledager, eller treninger der du tar det roligere, eventuelt deler opp uka i muskelgrupper? Hvordan klarer du å restituere kroppen når du trener den hver dag?
Hei skjønne sunnmøring!! 🙂 dette kan jeg godt ta i et innlegg! Sikkert flere som lurer på 🙂
Men veldig kort… det blir nokså harde økter, og jeg er dessverre veldig dårlig på å la kroppen hvile. Derfor sier det stopp inn i mellom. Hode vil, men kroppen henger ikke med. Da ender det ofte opp rolig jogging og lav belastning et par dager 🙂
Ahaa, ja jeg kjenner meg litt igjen på det området. Overvurderer meg selv, men ender opp med å bli sofaliggende i noen dager, hehe 🙂 Jeg vil gjerne kunne trene mye uten å bli helt utbrent, så skulle sikkert hatt noen tips. Men så har jeg kun ca 3 år med seriøs trening bak meg, mens du har vært ganske aktiv hele livet og sikkert trent deg opp til å tåle den store mengden.
Kjempeflott om du tar det i et innlegg! Dette er jeg og sikkert mange andre nysgjerrig på 🙂
Kunne du ha laget et innlegg om hvordan man skal legge opp treningen etter ønsket resultat? Da tenker jeg på repetisjoner, tyngde og sett ift. muskelbygging/forbrenning osv. fek, hvor går grensen mellom de forskjellige med tanke på repetisjoner? 🙂
Takk😁
Hei. Kunne du lagt ut oppskriften på quinoasalaten du lagde i epiosde 3 med Vegard Harm? Så supergod ut!
Ha en fin dag!
Den ligger allerede ute 🙂 Scroll litt ned så ser du den i innlegget hvor jeg delte episode 3 🙂
Hei Jørgine. Jeg har fulgt bloggen din ei stund, og bruker mange av dine øvelser når jeg trener hjemme. Jeg fikk en sønn for 7 måneder siden, og trente nesten normalt hele graviditeten og nå etterpå. Men jeg lurte på hvordan du har forandret treningsopplegg etter at du ble gravid? Eventuelt om du ikke forandret noenting, hvor lenge tror du at du klarer å holde tempoet oppe? Du har jo vært igjennom dette før, så du vet vel hva kroppen din klarer før, underveis og etter baby, men noe tilrettelegging er det kanskje?
Du er imponerende og flink. Og selv om det du får til virker uoppnåelig for oss andre, er du fortsatt et forbilde på alle måter 😊
Mvh Nikoline
Hei Nikoline 🙂 Så kjekt å høre at du har brukt noen av hjemmetreningsøvelsene mine <3
En del er nok forandret, men mer enn begrensninger på grunn av magen har det vel heller vært overskuddet det har skortet på. I motsetning til de forrige svangerskapene har energinivået mitt vært relativt lavt. Ikke bare i begynnelsen, slik som siste... men nå også. Det gjør at jeg trener mindre, og med lavere intensitet. Utover det er jo alle øvelser hvor jeg ligger på magen ikke mulig å gjennomføre lenger, men her står jeg bare med overkroppen på en opphøyd gjenstand for å skape nok plass til magen. Ellers er jeg dårlig på å gjøre knipeøvelser, og sliter derfor litt med både hopping og løping... men det er jo fortsatt mulig å gjøre noe med 🙂
Så joda... litt er forandret og alle tilpasninger som skjer underveis er basert på kroppens signaler 🙂 Jeg stoler med andre ord på at den sier ifra når jeg gjør noe den ikke har godt av.
Håper jeg svarte på det du lurte på <3
Stor klem til deg!! <3
Hei og takk for alt du deler av deg og dine til oss 🙂
Lurte på om du kunne kommet med tips til øvelser for stiv rygg/nakke, for kontorrotter som meg? Føler det ofte forsvinner i treningen og jeg skulle gjerne hatt flere muligheter til variasjon.
Ups, nå så jeg forrige innlegg 😬
Det er klart jeg kan!! Coming up 😉
Hei! Kan du legge ut oppskrift på salaten og dressingen du og vegard lagde i «Vegard x Funkygine #3»? Såg så godt ut😁