
For noen kan det være en utfordring å fylle kjøleskapet med sunne og næringsrike matvarer fordi man rett og slett ikke er helt sikker på hva som er sunt og hva som ikke er det. Det er så mange fallgruver, så mange reklamer som påvirker oss og så mange blogginnlegg som kan føre oss i feil retning.
For andre føles det kanskje uoverkommelig. Det blir for mye å tenke på, for mye å sette seg inn i og for mange endringer så må til. Lettere å la være.
For andre er det å opprettholde et sunt kosthold over tid nesten umulig. Det går i perioder, men så er man tilbake til dårlige vaner, småspising, storspising og et anstrengt forhold til mat. Jeg opplever at dette ofte skyldes at man går for ekstremt til verks. Egg og agurk til frokost, nøtter til lunsj, laks og brokkoli til middag… en går kanskje ned noen kilo men det er på ingen måte noe en kan leve med på sikt. Ikke har det noe for seg heller.
Så hva er fasiten?
Vel… som med så mye annet er det ingen fasit.
Det handler om å finne et kosthold som en liker, som en kan leve med i mer enn de to månedene før bikinisesongen og som dekker næringsbehovene våre. Det er ingen grunn til å ta det til det ekstreme. Vi bruker mye tid på mat, og det er ikke meningen at det skal være en nitrist eller anstrengt opplevelse.
Om en er helt blå når det kommer til mat… søk hjelp! En ernæringsfysiolog vil kunne gi deg gode retningslinjer for hva kroppen din har godt av. Men velg fagperson med omhu… forhåpentligvis vil du ha en som hjelper deg å forme varige og gode kostholdsvaner… ikke en som overbeviser deg om at du må ligge på et kraftig kaloriunderskudd og en ensformig kost.
Om du derimot bare trenger noen hverdagslige tips fra Funky… kanskje du finner noe nyttig her:
Den store handledagen
Mandag klokken 16.30 med to grinete unger på slep er ingen god handledag. Vi er alle ihjæl sultne. Jeg tenker ikke, prøver bare å putte noe logisk ned i handlekurven før vi styrter der i fra.
Lørdag kl 12.00, ungene er hjemme hos Morten og jeg har med meg enn lang handleliste. Listen inneholder matvarer til fem middager og alt annet som trengs til matpakker og mellommåltider. Det funker bedre og vi spiser som regel mye sunnere de ukene vi planlegger en ungefri ordentlig handletur med ro i sjela.
Bruk nøkkelhullsmerke!
Nøkkelhullet stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 33 ulike matvaregrupper. For noen matvaregrupper er det i tillegg krav til minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker. Med andre ord… en god veiviser innenfor samme matvaregruppe.
Grove produkter
Vi velger helt konsekvent grove produkter framfor fine. Store nøtter og frø funker ikke på mine unger, men grovt kan det være allikevel. Et godt handletips er å ikke velge brød etter «fargen», men heller se på grovhetsskalaen til produktet. Det finnes også grov pasta, grove tacolefser osv…
Kjøtt
Vi ser etter nøkkelhullsmerke når vi handler inn kjøttprodukter. Da inneholder de mindre fett enn andre produkter av samme type og de inneholder minst 50 prosent kjøtt. Vi velger hovedsakelig hvitt, rent kjøtt med lite salt og begrenser bearbeidede kjøttprodukter så godt det lar seg gjøre. Rødt kjøtt spiser vi kun en gang i uken.
Kjøttfrimandag
I tillegg til å kunne bidra til klimagevinst er dette også en ypperlig måte å utfordre seg selv på kjøkkenet, samt teste ut matvarer en vanligvis ikke spiser så mye av. Det å ta bort hovedingrediensen, altså det saftige kjøttstykket, tvinger oss til å finne nye smaksbomber, nye kombinasjoner og nye retter. For mange betyr dette mer fokus på smakfulle grønnsaker og kanskje litt ekstra fisk i kosten.
Prøv noe nytt – variasjon er viktig!
Smak deg frem, plukk med deg frukt og grønt du aldri har smakt før, test nye kombinasjoner og tilsett en ekstra matvare i de oppskriftene som går igjen på kjøkkenet ditt. Jeg har for eksempel begynt å tilsette linser i taco-kjøttdeigen, mandelmelk i smoothien, linfrø i havregrynsgrøten, opphakkede kik-erter i pastasalatene.
Fem om dagen
Det er lett å tenke at dette er for barna. En måte å få de små til å spise mer frukt og grønt, men dette er en bevisstgjøring som de store også har godt av. Det føles kanskje litt overflødig å skulle telle på en hånd hva du har fått i deg i løpet av dagen, men veldig nyttig for å øke fokus på variasjon og nok frukt og grønt i magen!
Litt mindre til helgekosen
Vi kjøper inn store mengder godis til helgen, og her i huset spiser vi til det er tomt. Gud forby at vi starter mandagen med smågodt og potetgull i kjøkkenskapene 😉
For å unngå krampespising på søndagen har vi i det siste prøvd å begrense mengdene noe… ikke veldig… men nok til å unngå fullstendig overspising! God trening for både oss og kidsa!
Til barnefamiliene
Jeg tror det er superviktig å gjøre barn oppmerksom på viktigheten av et sunt kosthold. Når jeg er gjest i ungene sin restaurant, prøver jeg gjennom mine bestillinger å gjøre de bevist på hva som er sunt og usunt. Inn i mellom har vi lekt gatekjøkken og andre ganger har vi salatbar. Jeg forteller ofte hva de ulike matvarene på fatet gjør med de små kroppene deres, og driver tidvis litt skremselspropaganda for å sikre et variert kosthold.

Håper noen kunne finne noen nyttige tips, selv om det meste nok er velkjente fakta for de fleste♥
God mandag!
Jørgine
For min del som er student, så er det økonomien som kan stoppe innkjøp av sunn mat. Handler i opptil 4 forskjellige butikker for å kunne ha et nokså sunt kosthold. Helt bak mål at usunn mat er så mye billigere enn sunnere mat. Og da spesielt frukt & grønt, fisk og magre kjøttprodukter. Men jeg bruker gjerne 45-60 min ekstra for å få bedre mat på bordet, får bedre samvittighet også 🙂
Syntes det er bra du vektlegger det å han et oppnåelig og long-term kosthold .. er såå mange som fokuserer på 2mnd med kun brokkoli og kylling 24/7. Jeg har selv vært der – men endelig har jeg funnet MIN rytme innenfor trening og kosthold og har aldri følt meg bedre! Jeg er veldig imot kalori telling Men, for met var det veldig lærerikt å laste ned ‘lifesum’ appen det du tracker hva du putter i deg – jeg syntes dettte var lærerikt for å forstå næringsinnholdet på forskjellige mat varer samt prøve å oppfylle macroene (karbohydrater, proteiner, og fett) for å få det beste resultatet for min trening!
Jeg ser så opp til deg i forhold til kropp, sjæl og kosthold!
Keep your good work giiirl
Masse gode tips som jeg kommer til å ta med meg videre! Synes selv det er viktig med et balansert kosthold der maten består av rene råvarer, rent kjøtt og grovere produkter som holder lengre på metthetsfølelsen. Synes også det er viktig at folk blir mer besvisst på innhold av ulike produkter ved tanke på renhetsgrad og salt innhold. Også når det gjelder variasjon, vi burde bli mer kreative, og tilsette ulike råvarer og linser som du nevner, for å få i oss alt vi trenger av næring og vitaminer! Dette er et veldig viktig tema etter min mening også! Så synes det er bra du skriver om akkurat dette, slik at vi blir mer oppmerksomme. Men lurte på om du kunne skrive et innlegg om ulike basic produkter du alltid MÅ ha i kjøleskapet og kjøkkenskapet for å lage noe godt og enkelt? <3
Ha en fin dag videre! 🙂
Veldig fint innlegg! Jeg er veldig mye ute og farter, og de fleste måltidene blir konsumert på skole, jobb eller i all hast mellom avtaler. Jeg har prøvd å lage mat hjemme så jeg kan ta med meg, men det funker sjelden mer enn en dag av gangen, og når jeg kommer hjem klokken elleve og må ut av døra åtte dagen etter prioriterer jeg ofte søvn. Har du noen tips til mat man kan kjøpe på butikken som ikke trenger å bearbeides, men likevel fungerer godt som et måltid? Rugsprø med smøreost er godt det, men kanskje ikke helt hva kroppen trenger ??
Takk!!